Een tijdje geleden vertelde ik jullie over onze keuze voor wasbare doekjes. Niet veel later volgde natuurlijk het idee voor wasbare luiers. Ik was zelf in het begin niet helemaal overtuigd, maar manlief wel. Hij schrijft vandaag voor mij en voor jullie een bericht over het waarom, wat, en hoe van wasbare luiers.

herbruikbare luiers

Wasbare luiers

Waarom kies je voor wasbare luiers?

Vandaag kan je volgens mij niet meer om het feit dat onze consumptiemaatschappij tegen de limieten van onze planeet aanloopt. Het probleem wordt op ontelbare manieren duidelijk en we krijgen steeds meer het besef dat we er iets aan moeten doen. En wat kunnen we er eigenlijk aan doen?

Als je denkt aan een baby opvoeden, dan zijn de luiers meteen het meest opvallende ecologische probleem. Over de volledige luierperiode produceer je – als je wegwerpluiers gebruikt – een ton (duizend kilogram!) aan vuile luiers. En dan zijn er nog vochtige doekjes die je ook gewoon wegwerpt, en alle verpakkingsmateriaal voor beiden. (bron)

Lees meer: een ecologische babyperiode

Wij voelden ons hier niet al te best bij. We proberen sowieso na te denken over iets ecologischere oplossingen voor alledaagse problemen, maar vaak is dat heel moeilijk. Veel gewoontes zitten er diep in, en kan je niet zomaar veranderen.

Toen we hoorden dat het Klein Spook informatieavonden gaf over wasbare luiers zijn we eens gaan luisteren. Ik was meteen overtuigd, Jessica niet zo snel. Maar ik drong aan en we bestelden een pakket voor twee dagen. Dat ging veel wassen worden, maar het was maar een test natuurlijk. Als het meeviel zouden we er meer bestellen.

En het viel mee! De wasbare luiers vroegen iets meer organisatie dan wegwerpluiers, daar valt niet over te discussiëren. Je moet zorgen dat ze gewassen en droog klaarliggen in de kast, en als je op het moment dat je je kind verschoont maar een luier wil nemen, moet je ze natuurlijk ook klaarmaken. Hoewel ik het ook niet erg vind om ’s nachts snel een luier samen te stellen alvorens hem om te doen. Je bent immers toch al wakker en uit bed, wat maken die 15 extra seconden dan nog uit?

En eerlijk is eerlijk: wij hebben ook nog wegwerpluiers in huis. Gewoon om de stress van het wassen wat te verminderen. Als het eens gebeurt dat de luiers niet op tijd droog zijn geraakt, dan gebruik je gewoon een paar wegwerpluiers tot je weer verder kan met de herbruikbare. In dat geval denken we aan hoeveel wegwerpluiers we al hebben uitgespaard door meestal de herbruikbare te gebruiken. Niet ideaal, maar niemand is perfect, en wegwerpen is in ieder geval al niet meer de norm.

Tot zover het ecologische discours, nu nog even het economische. Herbruikbare luiers zijn immers niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een volledige luierperiode aan wegwerpluiers kost ongeveer €1450. Een volledige luierperiode aan herbruikbare luiers kost ongeveer €860, inclusief wassen, exclusief drogen. Daar is dan ongeveer 350€ voor de aankoop van de luiers van. Drogen is niet zo goed voor de luiers en voor het milieu, dus doen we dat op het wasrek. Ook de inlegvliesjes kan je eigenlijk een aantal keer hergebruiken. Als er enkel op geplast is kunnen ze sowieso mee in de wasmachine, maar we merken dat we ze vaak ook bij een grotere boodschap gewoon mee wassen omdat de stoelgang in het begin toch nog zeer waterig is. (bron prijzen)

Zeker niet te vergeten: in veel gemeentes krijg je een subsidie voor de aanschaf van herbruikbare luiers. Bij ons was dat 75€, zeker niet slecht dus, dat haalt de aanschafprijs toch een stuk naar beneden.

En bij een tweede kind zijn de economische en ecologische voordelen natuurlijk nog groter: er moeten geen nieuwe luiers geproduceerd noch aangekocht worden.

Welke luiers? En hoeveel?

Er zijn veel verschillende systemen beschikbaar. Te veel zelfs, je zou er keuzestress van krijgen. Een infoavond helpt, maar daar laten ze veel verschillende mogelijkheden zien en dan moet je nog kiezen. Hoe wij uiteindelijk hebben beslist is door op internet te zoeken naar vergelijkende “studies”. Daar kwam de Flip van Bumgenius vaak als beste waar voor je geld uit. En toen een vriendin van Jessica dan vertelde dat ze die ook had gekocht en dat ze geweldig waren hebben we meteen een testpakket besteld.

Dat Bumgenius hun luiers op ecologisch en sociaal verantwoorde manier produceren en transporteren is uiteraard ook een belangrijke factor bij de keuze. Als de milieubelasting gewoon verplaatst wordt, heeft het ook allemaal geen zin.

Ons testpakket voor twee dagen bestond uit vier overbroekjes, 16 inleggers en 4 extra inleggers uit Hennep voor wanneer onze dochter ‘s nachts doorslaapt. Die zorgen voor extra absorptie, maar tot nu toe heeft ze die nog niet echt nodig gehad. Als de plasjes groter worden gaan die belangrijker worden. We kochten ook meteen twee rollen van 100 inlegvliesjes om lang genoeg toe te komen.

Na zes weken waren we overtuigd en hebben we vier extra overbroekjes besteld, en nog 18 inleggers. De frequentie van wassen kan daarmee wat naar beneden, naar twee keer per week, want met het testpakket was het bijna niet bij te houden. Maar dat wisten we op voorhand, het was ook maar een test.

We hebben dus momenteel in totaal 8 overbroekjes, 34 inleggers en 4 nachtinleggers van hennep.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een luier bestaat meestal uit een overbroekje uit nylon of een andere niet-doorlatende stof – want je wil natuurlijk dat al het vocht binnen blijft – met daarin een katoenen, bamboe of hennep inlegger die het vocht absorbeert, en als kers op de taart komt er nog een papieren inlegvliesje in dat de stoelgang gemakkelijk te verwijderen maakt. Geen “stront schrapen” dus. Want dat is meteen ieders grootste zorg als je over herbruikbare luiers begint.

herbruikbare luiers

De overbroekjes van Bumgenius hebben ook een flap die de inlegger op zijn plek houdt, wat het vooral gemakkelijk maakt om een aantal luiers klaar te leggen. Ook groeien de luiers gewoon mee, door de verstelbare drukknoppen en de op maat te plooien inleggers. Dus je moet maar één keer alles in één maat aankopen, handig!

Het begint dus met een pakketje van overbroekje, inlegger en vliesje. Zoals ik al zei kan je die pakketjes op voorhand klaarleggen, of gewoon “on the fly” alles bij elkaar nemen.

herbruikbare luiers

Als de luier vuil is haal je hem uit elkaar – ik vouw hem gewoon dubbel over de vuiligheid, geen idee hoe Jessica het doet – en veeg je met een doekje het overbroekje schoon. Als dat niet echt vuil is kan je die gewoon even laten drogen en opnieuw gebruiken. De vuile inleggers en vliesjes gooien we gewoon in hun geheel in een vuilbak die dienst doet als wasemmer, tenzij het vliesje echt te vuil is, dan gaat het in de vuilbak. Als de emmer vol is gaat de inhoud samen met de Cheeky Wipes in de wasmachine op 60° om alles goed schoon te krijgen, en als alles eruit komt filteren we nog eens de vliesjes eruit die versleten of niet al te proper meer te krijgen zijn.

Conclusie

Mijn excuses voor het lange artikel en voor het gepredik. Er zijn vele redenen om al dan niet wasbare luiers of billendoekjes te gebruiken. Er zijn natuurlijk nadelen aan verbonden, maar die wegen – voor ons althans – niet op tegen de voordelen.

Als je door dit artikel geïnteresseerd bent geraakt- of in ieder geval niet afgeschrikt bent – kan ik aanraden om de website van Klein Spook eens te bekijken. Hoewel zij natuurlijk niet het enige aanspreekpunt zijn, heeft hun infoavond ons wel een beetje warm gemaakt voor het idee. Samen met de talloze websites die er al over bestaan, helpt zo een avond goed om een beeld te krijgen over de voor- en nadelen (waarvan ik er nu sowieso nog ben vergeten te vermelden). En ook praten met mensen die al herbruikbare luiers gebruiken is een perfecte bron voor informatie van ervaringsdeskundigen.

Wel fijn om te lezen hoe manlief praat over ‘wij’ als het over het wassen van de luiers gaat. Alsof manlief de luiers in de wasmachine steekt. 

Dank je wel lieverd om dit artikel voor mijn blog te schrijven. Hopelijk hebben jullie hier wat uit geleerd en als we één mama kunnen overtuigen, is ons opzet geslaagd.

Mochten er nog vragen zijn, wil ik altijd proberen om ze te beantwoorden. (Hier zie je hoe het vier maanden later ging)

X Jess

Lees meer:

28 gedachten over “Wasbare luiers | Manlief vertelt”

 1. Goed man! Wij gebruikten ook wasbare luiers, maar nu heeft mijn zoontje baby-eczeem en helaas wordt het erger van wasbare luiers 🙁 Bij de volgende (hoop ik) wil ik wel weer gaan gebruiken.

  1. Eens ander wasmiddel proberen? Of in het bakje wasverzachter een scheutje azijn doen (neutraliseert de zeep) kan mss helpen?
   Ook billendoekjes kunnen eczeem veroorzaken, ik was als kind allergisch aan zwitsal. Hopelijk geef je niet meteen op, veel succes!

   1. Nee hij krijgt het van vocht. En helaas zijn wadbare luiers gewoon vochtiger… het begon toen hij nog volledig bv kreeg, dus voedelallergie is het niet. Hij heeft nu nog 1 plek op zijn borstkas, blijft hij maar aan krabben. Speciale zalf en pleister, en max 1 x per week in bad :p

    1. Al eens geprobeerd let een fleece inleggertje? Dat was hier de oplossing voor droge billetjes – en vaak verversen, dat ook. En de billetjes alleen met water vegen.

     1. Ja, vanaf het begin fleece inleggers. Met het minste of geringste vocht gaat zijn huidje al open, heel zielig. Daarom proberen we hem zo droog mogelijk te houden :/

 2. In mijnen tijd… 😉
  Wist ik eigenlijk niet dat dit bestond! Mij zou je overtuigen! Over manlief ben ik niet zeker! Misschien isndit nog wel een oplossing voor de jongste die enkel snachts nog een pampertje nodig heeft!
  Groetjes
  Min

 3. Het thuis wassen e.d. zag ik niet volledig zitten, maar het idee van wasbare luiers sprak me enorm aan. Zoals je vriend zegt, onze consumptiemaatschappij moet veranderen. Daarom heb ik heel bewust een kinderdagverblijf gekozen waar ze enkel met wasbare luiers werken. We kochten een pakket aan (met subsidies in Gent) en laten het daar liggen.

  Zodra Jules overdag zindelijk was, deden we hem thuis een wasbare om voor de nacht. Meestal bleef hij ’s nachts droog, maar soms ook niet. Dan was de wasbare een ideale oplossing. Want anders smeten we 4 van de 5 keren een droge, ongebruikte wegwerpluier in de vuilbak. Dat ging me wat te ver :p

  Goed dat’t jullie het op deze manier doen. Kan ik enkel toejuichen 🙂

  1. Wauw, waar heb je zon kinderdagverblijf gevonden? Ik ben op zoek naar iemand die het misschien ziet zitten om al herbruikbare doekjes te gebruiken. En uiteindelijk elke pamper minder is er ene minder 😉 dus zelfs al doe je het niet heel de luierperiode.

 4. Wauw, wat knap van Tars om daar zo uitgebreid en duidelijk over te schrijven!!! Het is leuk om dat allemaal nog eens zo gestructureerd te kunnen lezen voor ik er binnenkort zelf aan begin! Jullie doen dat fantastisch samen Jessica, dat is duidelijk! En jullie enthousiasme en uiteenzetting zijn zeer aanstekelijk! Puik werk als je’t mij vraagt 🙂 Dikke kus x

     1. We hebben nu een exemplaar van de Flip inlegger op de lijst en enkele strikluiers om uit te proberen! Verder hebben we “luierbons” op de lijst gezet zodat we na het uitproberen de gewenste luiers kunnen bijkopen! 🙂 Dank voor jullie tips!

 5. Ik gebruikte altijd piké luiers. Die vouwde ik en legde ik klaar. En daarover dan zo’n speciaal luierbroekje. Ging prima, maar sneller zindelijk werden ze er beslist niet van. Uiteindelijk ben ik overgestapt op Aldi luiers.

 6. Dit is op MissAislynn herblogden reageerde:
  Een heel mooie uiteenzetting. zoals velen weten gebruiken wij ook wasbare luiers voor Pieter. Maar zo mooi als hier krijg ik het persoonlijk niet verwoord.

 7. Bij ons in huis zijn we ook resoluut voor de herbruikbare luiers gegaan. We gebruiken zogenaamde strikluiers. Die drogen heel gemakkelijk (we hebben geen droogkast) en ze gaan mee van boorling tot ze eruit gegroeid zijn. Ik kan het echt iedereen aanraden. Ook wassen vind ik niet echt een probleem…… hoogstens dat de strikluiers nogal door elkaar ‘gestrikt’ geraken en je ze soms moet ontwarren. Deels oplosbaar door ze in een wasnet te stoppen. Stad Gent geeft bovendien 100 Euro subsidie bij het eerste kind en nog eens 100 Euro wanneer er een tweede komt. Voor nummer drie is er nog 50 Euro. Als je daarmee 1 ton aan gevulde vuilzakken kan uitsparen……(reken ook nog eens het aantal uitgespaarde vuilniszakken!) Doen dus en succes aan alle luierpapa’s en -mama’s.

 8. Leuk! Heb zelf geen kinderen nog maar heb het wel hellemaal gelezen.. Ik ben overtuigt! Manlief vergeet te vertellen dat ze ook nog eens heel hoog fashion gehalte hebben. Ziet er toch ook veel cooler uit!?

  Zonnige gr,

  Kyra Buil

 9. Als je nog iets milieuvriendelijker wil gaan kan je ook de papieren inleggers vervangen door fleece inleggers. (de eerste 6 maanden hebben we er zelfs helemaal geen gebruikt! borstvoedingskaka waste je gewoon mee uit) Dan kan je het fleecje in geval van stoelgang even boven de wc uitschudden.

  Hier ook het meest tevreden van bumgenius. En ook een man die fan is!

 10. Pingback: Ons leven online, een goed idee ?!? | Powered by flowers
 11. Pingback: Mommy Wars tag | Powered by flowers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.