Veel mensen die dit artikel lezen stellen mij dezelfde vraag. Zijn jullie na een paar maanden nog steeds bezig met de wasbare luiers en de Cheeky Wipes?
Het antwoord: ja, wij zijn nog steeds bezig en niet van plan te stoppen.

Nu we vier maanden bezig zijn kan ik jullie zelf meer vertellen over wat wij ervan vinden en of we het opnieuw zouden doen.

IMG_7398
6 weken oud en in een wasbare luier

Wasbare luiers 4 maanden later

Cheeky Wipes

Ik vind de herbruikbare doekjes veel gemakkelijker dan vochtige doekjes. Onderweg gebruiken wij vochtige doekjes (Water Wipes) en dat is altijd zo’n geknoei. Je hebt er nooit meteen maar één vast, en als het pakje open blijft loopt al het vocht eruit. De Cheeky wipes kan je zo vochtig maken als je zelf wil, en ik vind het leuk dat ze veel dikker en steviger zijn dan wegwerpdoekjes. Ook ging het deze week in het nieuws nog maar eens over de stoffen die in vochtige doekjes gebruikt worden, dus daar blijven we toch maar vanaf. Als we wegwerpdoekjes nodig hebben, zijn we dus zeer blij dat we de Water Wipes hebben.

De Cheeky Wipes gaan om de drie dagen in de was samen met de luiers. Ik probeer altijd de doos met propere doekjes leeg te houden tot de wasmachine klaar is. Zo kunnen de natte doekjes ineens in de doos, want die zijn een hel om op te hangen. Ze nemen veel plek in en het is gewoon veel werk ze elk apart op te hangen. Maar dat komt misschien omdat ik gewoon lui ben.

Ik  heb ook na een tijdje doekjes bijgekocht. Ik kocht 40 stuks bij, dus nu hebben we er 65 (denk ik). Ik heb graag wat op reserve, zodat ik mij geen zorgen moet maken als ik een wasdag oversla.

Keuze van de luiers

Ik ben echt blij dat we de Flip broekjes gekozen hebben. Goed geïnformeerd zijn en meteen de juiste broekjes kopen voor je noden, kan je heel wat geld besparen. Wij waren meteen tevreden van het door ons gekozen systeem. Niet te moeilijk, heerlijke prints en gemakkelijk te wassen.

Enkele weken geleden waren we op babybezoek en bleek dat zij de inleggers met de katoenen kant naar beneden legden. Oeps, deden we dat al heel de tijd verkeerd. Nochtans staan op het etiket duidelijk welke kant naar beneden moet. Ach, zo leren we allemaal iets bij.

In de tijd sinds Ellie geboren is hebben we nog maar 2 pakken wegwerpluiers gekocht. Het eerste pak was niet op, maar de luiers waren te klein geworden. Het tweede pak ligt er nu nog voor de helft.

Wasritueel

In het begin gooiden we alles in één kleine vuilbak. Als het dan zover was om de was te doen sorteerde ik alles. De gekleurde doekjes gingen bij de donkere badhanddoeken en de inleggers gingen bij de witte tetradoeken. De reden hiervoor was, dat ik de inleggers wit wilde houden en daarom weg wilde houden van de gekleurde wipes. De witte tetradoeken kregen gele plekken van de poep op de luiers en werden niet meer terug wit. Je kan deze terug wit krijgen door in de zon te leggen, maar dat is niet zo gemakkelijk in de winter.

Dus tijd voor een nieuwe aanpak. We kochten een grotere vuilbak zodat we minder snel moesten wassen. Momenteel wassen we de doekjes en de luiers in één machine. Uiteindelijk dienen de inleggers om vuil te worden en hoeven ze niet wit te blijven. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om te wassen. Zonder aan te raken kieper ik de hele inhoud in de machine. Als het zomer wordt zal ik ze eens een keer in de zon laten drogen zodat alles terug wit wordt.

IMG_8011

De grootste vuilbak is voor de inleggers en vliesjes. De middelste bak is voor de wegwerpluiers en ander afval (van fysiologisch water, …), en de voorste bak is voor de doekjes.

Lekken

Zoals gezegd gebruiken wij ook wegwerpluiers voor onderweg. Ik merk dat de ongelukjes met lekken sneller gebeuren met wegwerp dan met de wasbare luiers. Als er met de wasbare luiers een ongelukje gebeurd, is het vooral omdat de inleggers verzadigd zijn en de plas langs de kant er een beetje eruit komt. Dan spreken we ook niet over liters natuurlijk.

Af en toe hebben we ook een lek bij de grote boodschap. Dit gebeurt meestal als ze in de wipper kinderstoel zit. Dan komt er een soms wat langs de rug omhoog.

IMG_7968

Dikke poep

De wasbare luiers zijn een dik pak tegenover een wegwerpluier. Dit is voor mij het grootste nadeel. Naar mijn gevoel kan Ellie niet gewoon een legging met een t-shirt aan. Rompertjes moeten we ook een maat groter kopen, maar is dan duidelijk te groot aan de hals en mouwen. Hoe groter ze wordt, hoe minder de dikke poep opvalt. Toen ze een maand oud was, leek haar poep dikker dan haar hele lijfje.

Conclusie

Wij zijn blij met de keuze die we gemaakt hebben, en houden vol. Het helpt natuurlijk als je echt achter je keuze staat. Het duurt even voor het een gewoonte is, maar we zouden het nu niet meer anders doen.

Binnenkort komt de bijvoeding eraan en zal het weer even zoeken worden, want dan wordt de stoelgang weer wat anders.

X Jess

P.S: Moesten er nog vragen zijn, you know where to find me.

14 gedachten over “Wasbare luiers/Cheeky Wipes: 4 maanden later”

  1. Ja, ik kocht veel broekjes ook vaak een maat groter bij ons dametje. Maar wist ook dat bepaalde merken echt niet paste (Beebielove bv.). Maar ach…… Ze was supervlot zindelijk en het wassen vond ik echt geen probleem! Wij hadden de Itti Bitti Tutto overigens.

  2. Wat leuk! Wij gebruiken inmiddels alruim een jaar wasbare luiers en willen niet anders. Ook onderweg gebruiken we ze. Wij hebben gewone ouderwetse oogjesluiers (van die vierkante witte doeken, net wat dikker dan hydrofielluiers/tetradoeken) en overbroekjes van little Lamb. Bevalt super! Ik vind het met de komst van vast voedsel alleen maar makkelijker geworden. Weinig lekkage van poep meer en keutels die je zo met het inlegvelletje en al in de wc kunt gooien!

      1. Wij vouwen ze volgens de ‘origami fold’ en gebruiken luierklemmetjes om ze vast te maken (ipv een veiligheidsspeld zeg maar). Werkt perfect!

  3. Altijd leuk om andere fans van wasbare luiers tegen te komen! Wij gebruiken onze gNappies nu voor de bios van ons tweede ukkie, dus het was de investering meer dan waard. In plaats van cheeky wipes gebruiken wij gewoon good old fashion washandjes voor natte poepjes, maar wel wegwerpdoekjes voor vuile poepjes.
    Resaarcle onlangs geplaatst…Het dilemmaMy Profile

  4. Wij zijn hier ook super blij met de wasbare luiers. Onze broekjes zijn met drukknoopjes, super makkelijk. De opa’s en oma’s zijn ook helemaal om hihi. Puk lekt in de nacht wel eens door, maar dat komt dan ook doordat de inlegger verzadigd is. Ze heeft nooit last van luieruitslag, dat vind ik ook een enorm voordeel. Wat een goede tip van de Water Wipes groot inkopen via Amazon, dat ga ik eens bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.