Ellie was zindelijk op 18 maanden. Een ongelukje in de lift zorgde voor grote paniek en wilde ze zelf terug een luiers aan. Ongeveer acht weken na haar tweede verjaardag vroeg ze zelf om haar luier uit te laten. En sinds dat moment was ze volledig zindelijk (overdag). Oone is ondertussen 25 maanden oud en buiten de interesse in het potje, zitten we nog niet in de buurt van zindelijk worden en dat is helemaal oke. Bij Ellie ging alles zo natuurlijk, maar hoe pakken we dit nu aan bij Oone? Wij starten binnenkort met wasbare oefenbroekjes!

Het is trouwens ook geen wedstrijd om je kindje om ter eerst zindelijk te krijgen. Ik geloof er sterk in dat elk kind het zelf aangeeft als ze er klaar voor is.

Wasbare oefenbroekjes

Wasbare oefenbroekjes

Door mijn burn-out enkele maanden geleden, ben ik volledig gestopt met wasbaar luieren. Maar ik zie zeker de voordelen qua zindelijkheid met wasbare luiers. Kinderen voelen veel beter dat hun luier nat is en door het onaangenaam gevoel zullen ze sneller interesse hebben in zindelijk worden.

Oone draagt nu dus wegwerp luiers. En om die overgang te maken wil ik binnenkort beginnen met wasbare oefenbroekjes. Zowat de vervanger van pull up pampers. Het ziet er uit als een onderbroek , gaat gemakkelijk aan en uit, maar absorbeert kleine plasjes. Het zal ook nat aanvoelen, waardoor de link met plassen sneller zal komen.

Hoeveel oefenbroekjes heb ik nodig?

Het hangt er vanaf hoe snel ze door de broekjes zijn. Maar om te beginnen bestelde ik vijftien wasbare oefenbroekjes bij Kidzstore. Net zoals vier jaar geleden liet ik mij gaan met de leuke prints. De leuke tekeningen zullen er ook voor zorgen dat het een leuke en nieuwe uitdaging is voor Oone.

Ze staan bovenaan niet allemaal op de foto, want Ellie (4j) gebruikt ze momenteel ook tijdens de nacht (onderaan meer over). De leukste prints zijn al door haar ingenomen.

Dit is Ellie’s favoriete print. (klik op de foto voor de juiste link)

Ik bestelde ook een wetbag zodat we een zak hebben om onderweg de natte oefenbroekjes te kunnen meenemen. Een wetbag heeft een PUL binnenlaag zodat je natte luiers of oefenbroekjes kan vervoeren zonder dat alles nat wordt. Ik gebruik deze trouwens ook als we gaan zwemmen. Niets zo vervelend als een natte zwemzak.

Onderhoud

Hangt er vanaf of er ook stoelgang ongelukjes gebeuren. Voor enkel plasjes, was ik de oefenbroekjes gewoon op 40 graden. Als er ook stoelgang ongelukjes zijn, gaan ze mee in de 60 graden was. Beide zonder wasverzachter want die kan ervoor zorgen dat je luier minder goed absorbeert.

En ik hang ze te drogen op een droogrek. De droogkast vermijden zorgt ervoor dat je oefenbroekjes langer zullen meegaan. Hangt de broekjes binnenstebuiten te drogen, dan gaat het iets sneller.

Wanneer start je?

Oone toont al een tijdje interesse in het potje, dus hebben we die al in het zicht gezet. Dat was voor ons stap 1.

Ze geeft nu al een tijdje aan dat ze kaka heeft gedaan, dus tijdens de volgende vakantie wil ik graag proberen of ze er klaar voor is. Ik ben van mening dat je gewoon naar je kind moet kijken.

Wanneer merk je dat ze er klaar voor zijn?
– Ze een vuile luier/pamper opmerken of vervelend vinden.
– Ze interesse tonen in je toiletbezoek. ‘Wat doe je?’ ‘Mama pipi doen?’…
– Ze zelf op een potje gaan zitten (met of zonder luier/pamper)
– De luier/pamper na een dutje of een bepaalde periode droog is.

Training?

Jullie weten dat ik geen fan ben van (straffen en) belonen. Uiteindelijk als kinderen de kans krijgen om zonder luier rond te lopen, worden ze zelf wel zindelijk. Waarom zou je een ongelukje ‘straffen’ door hen geen sticker of snoepje te geven?

Ik probeer in het begin een wekker te zetten voor mezelf. Om de 15 mintuten eens op het potje of toilet zetten. Als dit goed gaat, kan je na een tijdje wat verlengen. Dit doe ik één of twee dagen. Als ze er klaar voor zijn, zullen ze er meteen mee weg zijn.

Het is vooral belangrijk dat je niet boos of gefrustreerd wordt als er een ongelukje gebeurd. Of zelf meerdere ongelukjes. Even samen het ongelukje opkuisen en laten weten dat het helemaal oke is.

Hoe doe je dat onderweg?

Ik ben van mening als je ervoor gaat, dat je ineens all the way gaat. Je geeft je kind het signaal dat het groot aan het worden is en dat je erin vertrouwt dat ze zindelijk is. Waarom zou je dat dan niet doen onderweg? Natuurlijk plan ik ook niet meteen dag 1 een uitstap.

Hierbij komen de oefenbroekjes trouwens ook goed van pas. Indien er toch een ongelukje gebeurd, vangt het oefenbroekje het meeste op. Er bestaan ook wasbare inleggers voor de autostoel, dat kan je eventueel ook gebruiken als je het niet vertrouwt.

Kan je ze s’nachts gebruiken?

Ze absorberen niet genoeg om een nacht te overbruggen als er totaal geen sprake is van ’s nachts zindelijk zijn. Maar wij gebruiken ze nu voor Ellie (4j). Ze is bijna elke nacht droog, maar hier en daar gebeurt er wel eens een ongelukje en dan kan een oefenbroekje wel een oplossing zijn.

Het lukt niet!

We verwachten van kinderen dat ze zindelijk zijn als ze naar school gaan. Als juf vind ik dit ook heel belangrijk. Maar als je er tijd in steekt en het lukt niet, kan je daar niet veel meer aan doen. Dan wil het zeggen dat het kind er nog niet klaar voor is.

Daarom dat het goed is om te starten als je ziet dat je kind er interesse in toont. Vaak is dit rond hun tweede verjaardag. Als het niet lukt kan je het altijd even aan de kant schuiven en het later nog eens proberen. Het kan zijn dat binnen 2-3 weken ineens wel gaat. En zo niet, dan probeer je het erna nog eens.

X Jess

4 gedachten over “Wasbare oefenbroekjes | Zindelijkheid (training?)”

  1. Hier ook in de grote vakantie geprobeerd want er was hele grote interesse. Op vakantie kon ze bloot lopen en deed ze eigenlijk het meeste op het potje. Wij dachten echt dat het ging lukken (dan was ze 21 maanden)
    Maar na de grote vakantie wilde ze plots niet meer. Ik heb haar daar ook niet in gepusht. Wilde ze, was het ok, wilde ze niet was dat ook ok. In de herfstvakantie (was ze 25 maanden) gewoon alles uitgelaten en op 2 dagen was ze er plots mee weg. In het begin heel sporadisch een ongelukje, maar ondertussen helemaal gelukt.
    Veel succes!! en wat een mooie printjes!! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.