Wat is ‘plotteren’ hoor ik je denken? Dat is het werkwoord van wat je allemaal kan doen met een snijmachine zoals een Cameo Silhouette. Je hebt natuurlijk ook andere merken zoals Cricut of Brother scanNcut, maar ik heb hier de Cameo staan dus daar kan ik je wel wat over vertellen. Ik heb ook een webshop waar ik alles met een Cameo silhouette maak. dus … wat heb je allemaal nodig om te plotteren?

Wat kan je maken?

Voor je beslist of plotteren iets voor jou is, moet je weten wat je allemaal mee kan maken of doen. Op mijn Instagram account kan je ook eens een kijkje gaan nemen voor wat inspiratie.

Wat heb je nodig om te plotteren
  • Stickers snijden: muurstickers, autostickers, gewone stickers
  • Strijkapplicaties snijden
  • Textiel bedrukken
  • Etsen
  • Schetsen
  • Papier creaties: Doosjes snijden, 3D kaarten maken, …
  • Stof snijden
  • Een stencil voor een glitter tattoo
  • ….

Wat heb je nodig om te plotteren?

Een snijmachine en de bijhorende software

Wat heb je nodig om te plotteren
Ik heb momenteel een Cameo Silhouette 3.

De software

Ik raad je aan om eerst de software van de snijmachine die je op het oog hebt eens te downloaden. Ze zijn allemaal gratis te vinden op hun website. Zo kan je eens proberen en testen zonder te snijden.

Voor ik mijn Cameo Silhouette kocht, heb ik uren naar filmpjes op YouTube gekeken. Hoe moet ik traceren, welke instellingen zijn belangrijk, … Er zijn zoveel leuke en gemakkelijke filmpjes te vinden. Of je kan een beginnerscursus volgen bij iemand in je buurt. Feeërieke (waar ik al mijn materiaal koop) geeft cursussen en sinds kort heeft ze ook een online community waar ze mini cursussen online zet.

De snijmachine

Eens je beslist hebt welke snijmachine voor jou het beste lijkt, kijk je best eens rond op het wereld wijde web. Je vindt soms een startpakket, daar krijg je meteen een aantal basismaterialen bij.

Accessoires

Voor je kan beginnen, heb je een aantal basisaccessoires nodig. Meestal allemaal te vinden in één webshop, gesorteerd volgend het merk van je snijmachine. Ik geef jullie een link mee voor een Cameo Silhouette 3.

Cameo 3 accessoires
  • Een mesje: in mijn geval een automatisch mesje van Cameo Silhouette. Die steek je in je snijmachine en zorgt ervoor dat je materiaal gesneden wordt. Kijk zeker even na of dit mee in je pakket zit of apart nog moet bij bestellen.
  • Een snijmat: je kan zonder snijmat snijden, maar dat vond ik eerder voor iemand die al wat ervaring heeft. Het gemakkelijkste is om te leren snijden op een mat en nadien eens te proberen zonder. Het is geen overbodige luxe om ineens een extra mat te kopen, want ervaring leerde mij dat je je eerste mat om zeep helpt door fouten te maken.
  • Een pelhaak of een pincet: je kan kiezen, maar ik heb ze allebei. Je hebt deze nodig om het materiaal te pellen, je pelt het materiaal dat je niet nodig hebt weg van de drager. De pelhaak gebruik ik voor de grote stukken en de pincet voor de kleinere stukjes.
  • Een scraper : deze heb je nodig als je met vinyl gaat werken om je tranferfolie aan te brengen.

Materiaal

Voor je weet welk materiaal je moet kopen, moet je weten waar het voor dient. Dit vond ik misschien nog het moeilijkste. In het begin zijn de verschillende benamingen en structuren Chinees.

Dit zijn de vier basismaterialen en natuurlijk zijn er nog veel meer. Laat ik je even helpen met deze vier. (Een link naar het juiste materiaal in de webshop van Feeërieke als je op het woord klikt)

Flex
Gladde structuur – te strijken/persen.
Gebruik je om strijkapplicaties te maken.
Hier moet je je design in de software spiegelen. Je legt het materiaal met de drager op de mat.

Flock
Fluweel (harige) structuur – te strijken/persen.
Gebruik je om strijkapplicaties te maken.
Ook hier moet je je design in de software spiegelen. Je legt flock met de drager op de mat.

Hoe zie je het verschil tussen flex en flock? Ik pruts altijd een klein hoekje los. Zo kan je zien welk materiaal het is (zacht of fluweel). Na een tijdje ken je het materiaal goed en zie je het zonder spieken.

Vinyl
Plastic stickermateriaal – te kleven.
Hiermee maak je muurstickers, autostickers, …
Niet spiegelen in je software. Je legt het materiaal met de drager op de mat.

Een stickervel of stickerpapier
Dit heb je nodig voor een print and cut.
Op deze manier maak je zelf gewone stickers.
Je hebt witte stickervellen, de klassieke stickers. Of je hebt transparante stickervellen. (Hier heb je natuurlijk ook een printer voor nodig.)

Een pers of strijkijzer

Als je gaat werken met Flex of Flock zal je een strijkijzer of pers moeten hebben. Je hoeft niet meteen iets nieuw aan te kopen, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je strijkijzer aan moet voldoen. Je mag geen stoom gebruiken, dus deze functie moet kunnen uitgezet worden. En je moet de temperatuur zelf kunnen instellen.

Ik had een ‘slim’ strijkijzer, dus ik kon deze functies niet zelf kiezen of aanpassen. Daarom kocht ik een heel simpel strijkijzer. Zonder stoom en de temperatuur zelf te kiezen. Als je dit als hobby doet, is dit echt meer als genoeg en goedkoper.

Cricut Easypress

Uiteindelijk ging ik ook ontwerpen maken voor vrienden en familie. Dus ik wilde toch zeker zijn dat alles even goed bleef hangen en kocht ik een Easypress van Cricut. Perfect op temperatuur in te stellen, meteen warm, de oppervlakte heeft overal dezelfde temperatuur en ook een groter oppervlakte dan een strijkijzer. Je kan er ook een mat bijkopen, die ‘weerkaatst’ de warmte en zorgt ook zo voor een nog betere hechting.

Je kan ook een vlakke transferpers kopen. Zo’n pers geeft enorm veel drukkracht en zorgt voor een hele goede hechting, maar je moet er de plek voor hebben. Zo’n pers weegt 27 kilo dus niet zomaar weg te zetten na gebruik en daar had ik de plek niet voor. Ook wat prijziger dan een Easypress. Het is maar wat je voorkeur heeft, het heeft even geduurd voor ik een keuze had gemaakt.

Leuke extra’s

Eens je de basis onder te knie hebt, is het leuk om verder te experimenteren met je snijmachine. De machine kan echt super veel en er zijn ook een heleboel leuke materialen te ontdekken. Ik werk nu twee jaar met de Cameo en nog ken ik niet alles. Hieronder een leuk extraatje die ik al probeerde. Hopelijk kan ik later nog wat leuke extra’s aanvullen.

Sketch stiften

Cameo Silhouette sketch pennen

Je kan met je snijmachine ook sketchen, want de plek waar je mesje zit kan je ook gebruiken om sketch pennen in te steken. En zo kan je via je software de opdracht geven om te schrijven. Met een speciale adapter kan je ook gewone stiften gebruiken. Kijk goed na dat je altijd het juiste materiaal koop voor jouw snijmachine!

Tip: zoek op sketch fonts op pinterest om leuke fonts te vinden.

Wat ik maakte met mijn Cameo Silhouette 3:

Neem zeker ook een kijkje op mijn webshop!

X Jess

Eén gedachte over “Wat heb je nodig om te plotteren | Starten met een Cameo Silhouette”

  1. Dit ziet er heel leuk uit 👌🏽
    Fijne hobby.
    De aanschaf van de items zijn duur maar dan heb je er wel jarenlang veel plezier van….

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.