Zes maanden geleden mocht ik haar eindelijk ontmoeten. Een kleine baby die na een zware bevalling op mijn borst werd gelegd. (Vroeger betekende een half jaar niets, dat vloog zo voorbij. Nu lijkt dat half jaar een eeuwigheid.) Soms lijkt het nog maar gisteren, en soms lijkt het al een eeuwigheid geleden. Ik geniet van elke dag, elk uur, elke minuut. Ik kan mij geen leven meer inbeelden zonder jou, lieve Ellie.

zes maanden

In die zes maanden is er zoveel gebeurd. Een eerste lach, een eerste traan, een eerste badje, rollen, zitten en sinds kort haar eerste hapje. Even een kleine update…

Slapen

Laat ik beginnen met het minst leuke. Ellie sliep van het moment dat ze geboren was tot ze drie maanden was door. Ze ging met ons slapen om 22u en werd voor het eerst wakker om 5u,6u of zelfs soms 7u. Ik kon haar toen aanleggen en ze sliep dan weer verder tot 10u.

Vanaf ze drie maanden werd, werd ze steeds vaker wakker. Toen liet ze ook merken dat vroeger naar bed wilde. Ze viel niet meer in slaap aan de borst en was allesbehalve vrolijk. We zijn haar toen op de momenten die ze zelf aangaf in haar bed beginnen leggen en dit ging heel goed.

Nu gaat ze slapen tegen 20u en word ze wakker om 12u, 3u en 5u. Als we een slechte nacht hebben, wordt ze zelfs vaker wakker. Ze staat soms met ons op om 7uur, en soms slaapt ze nog uren door.

Overdag is het sinds een paar weken ook moeilijk om haar in bed te leggen. Ze vecht enorm hard tegen haar slaap en doet een mini dutje van een half uur in de voormiddag en een mini dutje in de namiddag. Tegen 17 uur is ze zo moe en vervelend dat ik ze na veel moeite in slaap krijg op mij of in de doek. Dat wil zeggen dat ik dan vaak twee uur vast zit op de zetel. Als ik geluk heb en ze valt in slaap in de doek, dan kan ik natuurlijk wel iets doen.

Eten

Tot vorige week gaf ik nog uitsluitend borstvoeding. We zijn deze week begonnen met haar eerste hapjes volgens de Rapley/Kleintjes methode. Moesten jullie interesse hebben, deel ik met veel plezier mijn eerste ervaringen.

zes maanden

Het is heerlijk om haar gezicht en expressie te zien als ze nieuwe dingen proeft. Ze heeft het al helemaal onder de knie. Ze neemt de groente of fruit netjes vast en steekt het in haar mond. Te grote stukken komen er natuurlijk nog uit. Ze heeft nog niet gekokhalsd, maar ik ben voorbereid op dat moment. Aan deze stap is het helemaal duidelijk dat ze groot word.

Zwemmen

Papa keek al heel lang uit naar dit moment. Gisteren gingen we voor het eerst zwemmen. We zochten een chloorarm zwembad op en trokken erop uit. We waren op onze hoede. Aangezien mevrouw nogal durft krijsen als ze uit bad komt. (Badverhaal)

zes maanden

Het was heerlijk. Ze was vrolijk en trappelde met haar benen. Na een half uurtje was het duidelijk genoeg geweest, ze wreef in haar ogen en het lachen was gedaan. Maar…. ze zetten het niet op een krijsen. We gingen nog samen onder de douche en konden ons samen omkleden. Zeker voor herhaling vatbaar. Mama en papa hebben er ook van genoten.

Beweging

Ze heeft het rollen nu helemaal door. Twee weken geleden durfde haar armpje nog in de weg te liggen, maar dat is nu  helemaal niet meer het geval. Zo zie je maar hoe snel het gaat.

Als je je omdraait kan het zijn dat ze ineens aan de andere kant van de woonkamer ligt. Ik heb het een beetje opgegeven om ze op de speelmat te leggen. Het duurt nooit lang en ze ligt er toch af. Het wordt tijd om de woonkamer babyproof te maken.

Ze vindt het ook geweldig om te zitten en dit kan ze sinds kort enkele seconden zelfstandig. Nog even oefenen en ze kan dit gewoon helemaal alleen.

Verlatingsangst

Het is een beetje vroeg, maar ons meisje heeft last van verlatingsangst. Ze begint éénkennig te worden. Ze vindt het niet zomaar oké dat iedereen tegen haar praat of haar wil pakken. Op dat moment gaat ze heel hard huilen en strekt ze haar armpjes om door mij terug gepakt te worden. Dit is ook niet zomaar huilen, maar je hoort echt de paniek in haar stem.

Deze fase maakt ook wel een aantal taken moeilijk. Ik kan bijvoorbeeld niet zomaar even naar toilet gaan zonder een krijsende baby. Ik denk dat haar slechte slapen daar ook wat mee te maken heeft. Als ze dicht bij mij is, is alles in orde.

Zes maanden post partum

Ellie is zes maanden geleden geboren. Wat ook wil zeggen dat ik zes maanden geleden ben bevallen. Fysiek heb ik het sommige dagen nog steeds moeilijk. Als ik een dag te veel wandel, hef of recht sta kan mijn buik nog veel pijn doen. Als ik het moet omschrijven, kan ik het het best vergelijken met een brandwonde. Mijn huid is gewoon volledig overprikkeld en dan kan ik geen aanrakingen of druk verdragen. Het geeft een zeurige pijn en rusten is het enig dat helpt. De plek waar de epidurale werd gestoken voelt ook nog steeds aan als een blauwe plek. Je ziet nog altijd netjes alle ‘gaatjes’ op mijn rug.

Samen met de gynaecoloog ben ik op zoek gegaan naar een oorzaak of oplossing, maar die is niet zo gemakkelijk te vinden. Na een heleboel onderzoeken heb ik in samenspraak met de gynaecoloog besloten om het even te laten rusten en mijn lichaam gewoon nog wat tijd te geven. Het is soms emotioneel nog moeilijk om het een plaats te geven, maar hierin groei ik elke dag.

Andere typisch ontzwangerings kwaaltje: ik heb erg veel last van haaruitval en kreeg ik twee weken geleden voor het eerst mijn menstruatie terug.

Voor de rest heb ik helemaal niet te klagen. Ondanks de korte nachten voel ik mij best oké. Ik kijk helemaal uit naar de lente en het heerlijke zonnetje. Daar kikkert een mens sowieso van op.

***

zes maanden

Niet te geloven dat mijn kleine Ellie al zo groot is. Binnenkort kan ze staan, kruipen en dan stappen.

Nu ben ik toch benieuwd, zijn er nog mama’s wiens baby zo vroeg verlatingsangst had? Tips? 

X Jess

 

11 gedachten over “Ellie is 6 maanden oud! <3”

 1. Oei dat slapen os een hel e! Zeker als je de dag erna moet werken! Hier zijn die nachten ook lang zo geweest hoor zeker als hij tanden krijgt (de 7e is onderweg) . Dan krijst hij in het midden van de nacht alles bijeen en ik heb al een paar keer perdolan moeten aanspreken. Hout vast houden want nu zijn de nachten iets beter ?. En van de verlatingsangst mag ik niks klagen.. Daar heeft hij voorlopig nog geen last van. En hij is toch al 8m en 2w. Bij vreemden hangt het ervanaf hoeveel lawaai ze bij hebben en vooral vrouwen vind hij ok want hij lacht naar elke vrouw die hij niet kent. Charmeur! Ik hoop dat u nachten snel beter worden, want zonder slaap kan je al zowizo weinig verdragen e ☺

 2. Ons Ellatje had dat ook verlatingsangst,krijsen, huilen, tegen de sterren op…het brak mijn hart.
  Zelf ben ik nog aan het twijfelen over de Rapley methode, ons Ella heeft dit niet gehad en volgde k&g maar moest dan ook ivm allergietjes snel de bv stopzetten…nu drinkt Robbe ook nog uitsluitend bv, ik wil dat zeker zo l,ang mogelijk volhouden.(hij neemt intussen afgekolfde melk in een avent fles hoeraaa) ik ben echt een bange mama ivm verslikken en grote stukken….dus mss is Rapley niet goed voor mijn hart…ik ben benieuwd naar je ervaringen hiermee…

  1. Ben ik blij dat het gelukt is met de fles? Mijn tips gevolgd? Of zelf een gouden tip gevonden? Ik heb hier ng geen griezelige momenten meegemaakt.

   1. Jaja tips gevolgd, bij 1 fles gebleven en blijven proberen. de andere flesjes daar speelt ons Ella mee, zij geeft haar popjes ook papje. Ja, op vlak van eten ben ik echt een bangerik, ons Ella durft grote stukken in haar mond proppen en dan krijg ik bijna een hartaanval….

 3. Hier was de verlatingsangst ook al heel vroeg aanwezig en kon ik niet naar de wc of het was weer prijs. Het betert wel, ze ziet enorm veel verschillende mensen, maar heeft toch haar voorkeuren (zo moet ze mijn papa int begin niet :p ). Denk dat we veel gaan hebben om over te babbelen nog volgende week 😉 hihi. Juliette wou rond 6/7 maanden overdag absoluut niet meer slapen, ik was al bijna ten einde raad. Dan op aanraden van k&g van mijn hart een steen gemaakt en ze deed sindsdien weer overdag een dutje (alleen in de crèche dut ze vaker niet dan wel).
  Slaapt ze langer door als ze vroeger gaat slapen? Juliette gaat elke dag rond 18u slapen en slaapt dan vaak tot 6-7 en als ik haar laat doen in het weekend soms tot 8 of 9. Maar da’s wel al van in het begin zo…. :-/

  1. Ik heb vandaag voor het eerst doorgebeten. Ik ben drie kwartier bezig geweest en minstens 10 keer terug gegaan om onder te stoppen en tut te geven. Ze slaapt nu een half uurtje. Ze is tegen 17u doodop en slaapt dan door tot 23.30u en dan is het de hele nacht om de twee uur. ?.

  1. In Dilbeek. Ik weet niet waar jij juist woont, maar in Nederland hebben ze er heel veel en is soms dichterbij afhankelijk van waar je woont. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.