Ik ben momenteel 18 weken zwanger. Ik wilde al heel lang kinderen en wist theoretisch ook al veel over zwanger zijn en baby’s. Maar in praktijk is het helemaal anders. Lang leve zwangerschapskwaaltjes.

Ik wil vooral niet overkomen als een klager, maar vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest,  kunnen hier misschien iets aan hebben. Ik ben HEEL blij om zwanger te zijn en kijk uit naar alle fasen van het zwanger zijn. Er staat mij nog maagzuur, waggelen, melk, …. te wachten.

zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

* Ik wist dat je misselijk kon zijn de eerste drie maanden. Wat ik niet wist, is dat ik dag en nacht misselijk ging zijn tot 15 weken. Ik kreeg niets binnen en voelde mij een vod. Ik lag op de zetel en deed niets. Wat mijn humeur ook niet hielp.
Als je geen ‘pauze’ krijgt, wordt alles heel snel teveel. Ik leefde op yoghurt en water.

* Ik wist dat je problemen kon hebben met je bloeddruk. Wat ik niet wist, is dat ik tijdens korte uitstappen zou moeten gaan zitten om niet flauw te vallen. Dit is vooral gênant op vreemde plekken (media markt, op straat, in het gemeentehuis, …) Je ziet er nog niet echt zwanger uit, dus mensen zijn zo vriendelijk om hun ‘wat-een-raar-kind’ blik te geven. In het begin schaamde ik mij enorm en ging ik er soms tot het randje. Nu trek ik er mij niets van aan en zet ik mij neer waar ik wil. Het is altijd handig om iets bij te hebben om op te knabbelen.

* Ik wist dat je slecht kon slapen. Wat ik niet wist, is dat je echt oncomfortabel ligt. Ik ben een buikslaper. Slapen wordt moeilijker en moeilijker. Ik kreeg ook last van mijn bekken door een vreemde slaaphouding aan te nemen.  Deze week kocht ik eindelijk de zwangerschapsworst. Wat een heerlijk ding. Ik slaap weer veel beter. Ik gebruik hem niet standaard zoals ze op alle afbeeldingen staan. Ik leg ze als een U onder mijn billen en kan zo s’nachts gemakkelijk wisselen van kant omdat ik zowel links als rechts een stuk worst heb liggen.

* Ik wist dat je striemen kon krijgen. Wat ik niet wist, is dat die ook heel vroeg kunnen komen. Ik vond gisteren mijn eerste striem en mijn tranen bleven komen. Ik ben vooral bang dat dit een voorbode is van een buik VOL met striemen. Ik weet dat ze het allemaal goed bedoelen, maar ik haat de opmerkingen: Je krijgt er iets voor in de plaats/ het hoort erbij/ iedereen krijgt ze/ …
Al die dingen zijn waar, maar ik hoopte toch één symptoom te kunnen ontlopen. Ik ben een heel onzeker persoon als het over mijn lichaam gaat en heb het er echt moeilijk mee. Dagelijks smeren helpt dus niet.

* Ik had al gehoord van bandenpijn, maar daar wist ik niet veel van. Ik ging vandaag naar de dokter omdat ik toch echt pijn had in mijn onderbuik. Ik had er al een tijdje last van, maar vond dit redelijk normaal. Ik dacht dat het erbij hoorde.  Blijkbaar is dit dus bandenpijn. Wij zijn momenteel bezig met verhuizen en ik mag haast niets tillen van het vriendje (en familie). Maar ik voel mij zo gehandicapt en onnuttig. Ik probeer dus lichtere dozen te tillen, maar zelfs die zijn blijkbaar al teveel.

(could be continued)

Vaak hoor je de cliché zin “vrouwen zijn zwanger, niet ziek”, maar ergens voel ik mij ‘ziek’. Ik kan geen grote inspanningen meer doen door mijn bloeddruk. Ik mag niet mee schilderen in  het appartement. Ik mag geen zware dozen tillen. Ik moest stoppen met werken voor onze veiligheid.

Zoals ik al zei in het begin, ik wil absoluut niet zeuren. Ik hoop ergens dat mensen massaal gaan reageren op dit bericht en dat ik mij niet alleen voel. Ik kan toch niet de enige vrouw zijn die geen vrolijke zwangerschap meemaakt ;-). Lang leve zwangerschapskwaaltjes!

X Jess

8 gedachten over “Zwangerschap | Reuzengeur & maneschijn?”

 1. Meid ik heb 2 kinderen op de wereld gezet en weet van alle ins en out.
  Had van zoveel dingen last en weet hoe vervelend bepaalde dingen zijn en soms doen
  anderen of ze het veel beter weten.
  Ik nam ook altijd een flesje water met me mee en verkoelingsdoekjes etc..
  Ik wens je heel veel sterkte met de pijn die je hebt en zo een kussen was er niet in de jaren dat ik zwanger was maar fijn dat je door het te gebruiken beter kunt slapen.

  Xoxo

 2. Maar meid toch, ik kan aannemen dat jij je nu zo hulpeloos voelt. Waar ik het vooral moeilijk mee had bij de eerste zwangerschap was dat ik echt geen kleren meer vond die ik mooi vond. Ik voelde me echt niet sexy in die zwangerschapskleren. Terwijl ik altijd net en mooi gekleed ga voelde ik me precies een zwerver en daar heb ik vaak om moeten huilen geloof me. Maar ik straalde en dat is het aller belangrijkste en het aller mooiste. Wat die striemen betekenen ik heb er bij ze alle twee geen gehad maar ik kan me voorstellen dat dit als jong meisje niet leuk is en zeker als je zo onzeker over je zelf bent. Bij de eerste zwangerschap had ik ook heel veel flauwste en ging ik ook waar ik stond zitten als het mij niet ging en als iemand raar opkeek zei ik dat ik zwanger was. Ik heb gewerkt tot zeven maand zwangerschap en ik hè de nog kaasbollen van 15 kg op. Heel de collega’s werden gek als ze het zagen en riepen dan zot roep ons toch. Nee zwanger zijn is geen ziekte maar de mensen bedoelen het allemaal goed voor je en ik zou er dan ook naar luisteren maar jij kent jouw lichaam het beste. En bij mijn tweede zwangerschap kreeg ik midden in de nacht krampen in mijn keten, echt geen lachertje als je daar ligt te huilen van de pijn en danny die dan wakker werd en mij probeerde te helpen en mij te troosten. Jij zult het geweldige mama zijn en jullie kindje zal niks te kort komen en zal zoveel liefde en aandacht krijgen. Succes nog meid xxx

 3. Heeeeeel herkenbaar! Hier 31 weken zwanger en ik herken me helemaal in wat je beschrijft. Ik vind het soms lastig om te genieten, heb het gevoel alsof m’n lichaam me in de steek laat. Maar aan de andere kant groeit er een klein wondertje, en is m’n lichaam druk bezig dat te geven wat het nodig heeft. Hopelijk zijn wij daarna weer aan de beurt. Ziek voelen tijdens je zwangerschap is echt niet fijn. Succes er mee! Ik blijf je volgen!

 4. Hey ex klasgenootje, proficiat met je zwangerschap! Momenteel 25 weken zwanger van de derde en ik herken uw kwaaltjes! Heel veel last van mijn bekken, wat ervoor zorgt dat ik moeilijk kan stappen, moeilijk in de auto kan kruipen, bijna onmogelijk om de trap op te gaan etc… Slaaploze nachten staan ons nog zeker te wachten, vooral de laatste maand is een hel. Maaaar, zoals iedereen zegt, vanaf dat ze geboren zijn, Is het echt een klein wondertje in je armen en dan vergeet je al die dingen ( anders zouden de mensen nooit aan een tweede of derde pregnancy beginnen). Nog heel veel succes!! Groetjes, Racquel

  1. Oh lief! 🙂 dat is een gedacht die meteen door men gedachten ging, waarom doen mensen dit meer dan 1 keer , kan haast niet wachten om hem/haar te ontmoeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.